Project Description

IPMA PMO

Bekijk agenda
test
Agenda

IPMA PMO

Bekijk agenda

Waarom IPMA PMO?

Projecten, programma’s en portfolio’s zijn een algemeen geaccepteerde wijze waarop organisaties het werk organiseren en zo verandering proberen te realiseren.

Een goed functionerend Project Management Office (PMO) is hierbij spil in de organisatie. Door het creëren van een totaaloverzicht van de activiteiten, het opleveren van betrouwbare managementinformatie, heldere (project)governance en duidelijke wederzijdse verwachtingen draagt het PMO aan de algehele batenrealisatie van de organisatie.

Het doel van de training is om je PMO-werkzaamheden, en daarmee het Project Office als geheel, naar een hoger niveau te tillen door:

 • De link te leggen tussen de theoretische kennis van de IPMA-competenties en de dagelijkse werkzaamheden als PMO’er
 • Ondersteunen bij het voorbereiden en uitvoeren van projecten, programma’s en portfolio’s.
 • De organisatie informeren en het management adviseren/rapporteren over voortgang van projecten, programma’s of portfolio’s.
 • Actualiseren, optimaliseren en/of innoveren van de huidige PM-technieken en methodes.
 • Het (verder) professionaliseren van een projectbureau met als focus strategisch projectmanagement en batenrealisatie.

Voor wie?

Deze training is voor medewerkers die graag PMO’ er willen worden, al PMO’ er zijn of een PMO aansturen en daarbij behoefte hebben aan een korte en pittige training met certificering.

Wat leer je?

In deze training verkrijgen de deelnemers kennis en/of vaardigheden op de volgende gebieden:

 • Inzicht in het competentieprofiel van IPMA-PMO en kunnen een veelheid aan theorieën gericht toepassen richting de projectmanagers en -teams die ze dagelijks ondersteunen en faciliteren; Voldoende inhoudelijke bagage om het IPMA PMO examen succesvol af te ronden.
 • Instrumenten om projecten, programma’s of portfolio’s zowel resultaatgericht als procesgericht te faciliteren, vanuit het besef dat projectsucces wordt bepaald door de mate van tevredenheid van belanghebbenden rondom het project.
 • Geleerd vraagstukken die spelen rondom de ondersteuning van projecten zodanig te beschouwen vanuit de theorie, dat de theorie wordt omgekeerd naar/ingezet als beste praktijk;
 • OP een onderzoekende en probleemgerichte manier verkennen van problemen die spelen rondom de ondersteuning van projecten, programma’s of portfolio’s. Met als gevolg dat innovatie en verbetering van zowel zichzelf, het teamwerk als de organisatie het resultaat is.
 • Leren op actieniveau (leren in de actie), op regelniveau (moeten/mogen/procedures), op inzichtniveau (begrijpen/doorgronden) en zijnsniveau (positieve attitude, persoonlijk willen en zijn) van elkaar te onderscheiden en dit onderscheid bewust mee te nemen in het reflecteren op het persoonlijk handelen en vervolgens in de communicatie met de belanghebbenden binnen en rondom het project.
 • Van elkaar leren en samen ervaren hoe waardevol het is om elkaar door moeilijke projectsituaties heen te leiden.

Hoe trainen wij?

In de training wisselen we theorie continu af met voorbeelden uit de praktijk. Ook is veel interactie tussen de deelnemers zodat ook veel ervaring kan worden uitgewisseld. Om iedereen ook goed voor te bereiden voor het examen hebben we een aantal oefenexamens ontwikkeld.

Details

Er zijn geen specifieke eisen ten aanzien van vooropleiding. Enige ervaring in het vakgebied projectmanagement en in het bijzonder een Project Office is wel aan te raden.

Duur van de training

De training wordt in 4 dagen gegeven, waarbij de vierde dag wordt kan worden afgesloten met het examen IPMA PMO.

Materiaal

De Project Academie maakt in de training gebruik van het boek ‘Projectmanagement op basis van ICB versie 4. IPMA B | IPMA C | IPMA D | IPMA PMO, Bert Hedeman, Roel Riepma (2019).

Daarnaast krijgen de deelnemers gedurende de training de beschikking over trainings- en intervisie materiaal en toegang tot de digitale leeromgeving.

Examen

De deelnemers ontvangen na het behalen van het examen IPMA PMO een internationaal erkend IPMA-certificaat.

IPMA staat voor International Project Management Association en wordt in Nederland vertegenwoordigd door de beroepsvereniging IPMA-NL. Eén van de taken van de beroepsvereniging betreft het toezien op de certificering van projectprofessionals. Deze certificering wordt in Nederland verzorgd door ipma certificering (zie: www.ipmacertificeren.nl). Voor IPMA-PMO richt de certificering zich op het voldoende beantwoorden van multiplechoice en samengestelde multiple-choice vragen, die gebaseerd zijn op de eindtermenlijst van IPMA (zie www.ipmacertificeren.nl/downloads).

Prijs

De prijs voor deze training is 1595,00 exclusief BTW (inclusief catering). Na de training ontvang je een certificaat van deelname.

TRAINERS

MYRTHE WESTERHOUT
MYRTHE WESTERHOUTTrainer & consultant
Gedreven en doelgerichte projectmanager, coach en trainer met veel passie voor de mens.
JOOST LODEWEGES
JOOST LODEWEGESTrainer & consultant
Ervaren consultant, coach en scrum master met veel ervaring in de zorg en onderwijs.
MIRJAM KOLKMAN
MIRJAM KOLKMANTrainer, coach & consultant
Bevlogen trainer op het gebied van gedrag en vaardigheden in projectmanagement.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief !

Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Bedankt voor je inschrijving!
Sorry, er is iets fout gegaan. Probeer het later nog een keer.