Excuustruus

Gisteravond werd Ricardo Semler geïnterviewd in het programma tegenlicht.  Hij pleit in de aflevering over het ‘in de box denken’. Dit deed mij onmiddellijk denken aan mijn eigen ervaring als projectleider waarin ik worstelde met een laag commitment in de organisatie. Niemand leek mijn project doel echt te interesseren. Ik kwam er steeds meer achter dat ik als ‘excuustruus’ was aangesteld. Subsidies binnenhalen leek het belangrijkste doel. Toch heb ik er een succes van weten te maken.

Neem beperkingen zoals ze zijn

Crisis is kans, dacht ik. Maar hoe nu verder? Ricardo legt het heel mooi uit. Neem de beperkingen zoals ze zijn. Ga niet vechten tegen de bierkaai. In mijn geval moest ik aanvaarden dat mijn opdrachtgever alleen geïnteresseerd was in de financiële paragraaf. En dat ik blijkbaar een omgeving had gekozen die nog niet toe leek te zijn aan een dergelijke verandering. Ik ben op zoek gegaan naar de emotionele connectie in plaats van de rationele. Dat was al een mindshift. Hoe kan ik ze raken? In plaats van: “Hoe kan ik ze overtuigen?” Ik kon ze raken met humor en met trots, voelde ik intuïtief. Zo kwam ik op het idee om een ‘upcoming’ actrice/cabaretière in te huren die mij ging vergezellen bij mijn landelijke presentaties over mijn onderwerp. Het moest echt over de top, had ik uitgelegd. En het moest ze totaal verrassen. Het werd een succes. Ik hoefde niets meer te doen dan alleen mijn visitekaartjes uit te reiken met de boodschap dat ik graag eens langs kwam om serieuzer na te praten over het probleem en de oplossing (mijn project). Ik werd overal uitgenodigd en plots ging iedereen mij helpen (trots).

Projectsucces

Mijn opdrachtgever werd overvallen met de vragen over de inhoud en ja, enigszins in verlegenheid gebracht. Maar toen hij zag dat er zoveel belangstelling voor was, kreeg ik opeens alle medewerking. Het project zorgde uiteindelijk ook voor een zeer goed financieel resultaat en een imagoverbetering van de organisatie. Ja, toen was Ik trots 
Voor mijn gevoel is dit precies wat Semler bedoelt. De wereld is zoals hij is. Maar binnen die box, binnen die beperking ligt de kracht van creativiteit. Durf je intuïtie te gebruiken. Dus als je het eens anders wil aanpakken, kijk de uitzending en doe er je voordeel mee. Fijne dag.