Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

GEANNULEERD Themacafé Agile Leadership

mei 14 @ 17:30 - 21:00

Waardebepaling achteraf

GEANNULEERD Themacafé Agile Leadership

Trainer Michel Munier neemt ons mee:

Wat je kunt leren van Gung Ho bij een Agile/Scrum aanpak
In 1998 verscheen een boek, getiteld Gung Ho!, van Ken Blanchard en Sheldon Bowles. Zij beschrijven een leiderschapstechniek aan de hand van drie eenvoudige principes. In het boek legt een indiaan, Andy Longclaw, aan een leidinggevende uit, Peggy Sinclair, hoe je mensen kunt motiveren door te kijken hoe de eekhoorn, bever en gans dat doen. Het boek inspireerde mij om op een andere manier te kijken naar de wijze waarop ik leiding gaf aan projectteams en op zoek te gaan naar de oorsprong van Gung Ho.

Ruim voor de 1e wereldoorlog observeerde Evans F. Carlson, in dienst van het Amerikaanse leger, de strijdmethode en de volharding van communistische guerrilla’s  in China. In tegenstelling tot Amerikaanse eenheden, opereerden de Chinezen in groepen van 8 personen zonder een duidelijke leider allen gericht op één gemeenschappelijk doel. Carlson reisde samen met de communistische guerrilla’s duizenden kilometers per voet en leefde met hen onder de meest primitieve omstandigheden. Hij was onder de indruk van hun tactieken en hun ongelofelijke volharding in hun strijd tegen de Japanners. Hun strijdkreet was Gung Ho, samenwerken.

Tijdens de 2e wereldoorlog zette hij in opdracht van president Franklin D. Roosevelt een elite eenheid op volgens het Chinese model wat vandaag de dag nog altijd de wijze is waarop gevechtsgroepen (mariniers, commando’s, special forces) zijn georganiseerd. Verschillende boeken en films zijn verschenen gebaseerd op de ideeën van Gung Ho.

In 2014 hoorde ik tijdens een IPMA congres voor het eerst van Agile/Scrum. Naarmate ik mij meer verdiepte in de materie zag ik niets dan overeenkomsten. Een Scrum aanpak is een Gung Ho aanpak. Sterker: organisaties die werken of overwegen te gaan werken volgens een Agile/Scrum aanpak zouden baat hebben bij het bestuderen van Gung Ho.

In mijn presentatie wil ik een aantal kenmerken van de aanpakken vergelijken en aan jullie voorleggen.

 

Meld je nu aan!


Gegevens

Datum:
mei 14
Tijd:
17:30 - 21:00
Kosten:
Waardebepaling achteraf

Organisator

Michel Munier

Locatie

Seats2Meet, Utrecht CS
Moreelsepark 65
Utrecht, 3511 EP
+ Google Maps