‘The secret of getting ahead is getting started’

Een eenvoudig begin van een eenvoudige quote. Hij werd me verteld door een filantropische zakenman waar ik vorig jaar een tijdje mee brainstormde over ondernemen. Zeg maar de Nederlandse Richard Branson. Zelfde gelukzalige levenshouding, goed in de slappe was, zelfde uitstraling en overkomen. Alhoewel we er zakelijk niet uitkwamen, heb ik in 2 maanden meer geleerd over ondernemen dan tijdens mijn hele opleiding. Hij liet me zien hoe je moet laten kopen in plaats van verkopen, dat je gewoon moet beginnen om op voorsprong te komen, maar vooral om heel veel plezier te hebben in wat je aan het doen bent.

‘The secret of getting ahead is getting started. The secret of getting started is breaking your complex overwhelming tasks into small manageable tasks, and then starting on the first one.’

Tegenwoordig is alles Agile. We zitten nog steeds midden in de hype, maar de nieuwigheid is er van af (Ja, ja, het is al zo oud als de weg naar Rome). Regelmatig krijg ik veel vragen rondom  Scrum implementaties, in het sociaal domein in Nijmegen zijn we met een Agile experiment bezig en zelfs mijn schoonbroertje krijgt Scrum op school. Hele Bankafdelingen turnen vandaag op morgen om tot release trains en de ras-PRINCE2’ers vragen zich steeds bezorgder af hoe het nou verder moet met al dat wendbaarheidsgeweld. De grote vraag:

Is Agile nadat de hype eraf is nog steeds even aantrekkelijk?

First things first: wat is Agile?

Ik gebruik hierboven Agile en Agile Scrum door elkaar. Dat gebeurt om me heen ook. Niet terecht overigens, het 1 is niet hetzelfde als het ander: Scrum is een Agile methode, maar er zijn er veel meer. Zo kiest APMG voor DSDM, maar is er ook Kanban en Extreme Programming. En zo zijn Agile en Lean weer grote vriendjes van elkaar.

Agile is de verzamelnaam voor methodes die gebruik maken van iteratief (in korte cycli) werken:

“Agile is een kortcyclisch framewerk waarin een multidisciplinair en zelfsturend team releasable producten maakt”

In 2001 kwamen degenen die iets te vertellen hadden over iteratief en light werken bijeen om een manifesto op te stellen:

Agile

That’s basically it folks. krijg je deze waarden in de praktijk voor elkaar (of heb je de sterke intentie tot), dan mag je, zeggen dat je Agile werkt.

‘Is dat zo simpel?’

‘Ja, dat is zo simpel.’

Op 19 oktober organiseert De Projectacademie samen met Tim het themacafé ‘Agile door te Scrummen’

Programma

17.30 – 18.15 | Inloop met soep, snack en lekker broodje.
18.15 – 21.15 | Agile door te Scrummen
21.15 – 22.00| Napraten onder het genot van een drankje

Locatie
De Bak
Tweede Oude Heselaan 181a
6542VE Nijmegen

Aanmelden
Betalingsvoorwaarden: waardering achteraf.  We vragen van u een vrijwillige bijdrage op basis van de waardering die u de workshop en haar omlijsting geeft

Hoe kijk ik naar de Agile hype?

Allereerst vind ik het onduidelijk als we alles Scrum noemen. Scrum is een specifiek framework met 4 bijeenkomsten, 3 rollen en 2 lijsten. Een dagelijkse Stand-up betekent nog niet dat je aan het Scrummen bent. Noem het liever: Agile handelen. Zo. Frustratie eruit, on topic:

Agile is geen hype. Het gaat nog veel algemener ingezet worden. De manier van denken en werken sluit perfect aan bij een wereld die steeds complexer wordt en draait op constante verandering. Wij mensen zijn ‘toekomstmachines’ en naarmate we steeds vroeger aan de toekomst werken zullen we meer gebruik maken van methodes die inspelen op wendbaarheid en transparantie.

Als ik naar projectmanagement (toekomstproductie zonder garantie) kijk, dan zijn er 2 dingen van groot belang voor succes:

  1. Het gesprek dat we met elkaar voeren om een gedeelde toekomst te creëren
  2. Onze drive om vooruit te komen

Agile zorgt voor beide:

  • Het vertrouwen en de sturing ligt bij de mensen in de teams. Interactie tussen mensen maakt het verschil.
  • Actie en tastbaar resultaat zorgen voor vooruitgang
  • Stakeholders worden zoveel mogelijk betrokken bij de stappen die gezet worden.
  • Plannen zijn aanwezig op een pragmatische manier en altijd zo light mogelijk. Snel van prioriteit kunnen wisselen is nodig om in te kunnen spelen op de steeds veranderende omgeving.

Zowel op werk als persoonlijk kun je veel fun hebben met een Agile aanpak. daarover meer in mijn volgende blog

‘A.H. en de Cheetah’